Als de energie niet stroomt

Wat is Cranio Sacraal Therapie?

Cranio is een zachte manier van aanraken waarbij het lichaam gestimuleerd wordt zelf te herstellen. Het laat bindweefsel ontspannen en geeft rust. Omdat bindweefsel door ons hele lijf loopt heeft het een heilzaam effect op meer dan alleen de plek die behandeld wordt.

Waarom genezen we wel van een snee in een vinger maar lukt het ons soms niet om van een schouderblessure te herstellen? Het antwoord kan heel verrassend zijn. Een Cranio Sacraal therapeut ziet de mens als een geheel en wil samen met u ontdekken wat de oorsprong van de klacht kan zijn. En die ontdekking kan het begin zijn van het herstel!

Een voorbeeld kan zijn dat iemand lang geleden flink op zijn stuit is gevallen. Als zich jaren later hoofdpijnklachten of schildklierproblemen ontwikkelen wordt de val niet zo snel als oorzaak gezien. Bij het behandelen van de onderrug kan ook het keelgebied en het hoofd weer beter gaan stromen.

We kunnen in ons leven zo druk zijn met andere belangrijke zaken dat we onszelf te weinig aandacht geven. Het lichaam geeft vaak wel aan wat er is maar als we nooit geleerd hebben daarnaar te luisteren….  en soms zijn we gewoon vergeten hóe we ernaar kunnen luisteren. Het kan fijn zijn om daar de hulp van een Cranio Sacraal therapeut bij te gebruiken. Zodat we weer in contact zijn met ons lichaam.

Omdat Cranio het zelfgenezend vermogen stimuleert kan het een positieve bijdrage leveren aan energie en gezondheid.

Wat doe ik?

Tijdens de therapie maak ik door zachte aanraking contact met het bindweefsel. Afhankelijk van de aard en oorzaak van de klacht onderzoeken we samen wat hieraan ten grondslag kan liggen.  Het kan een fysieke overbelasting zijn of een emotionele. Soms een combinatie van beide. Het loslaten van wat op deze plek vastgehouden wordt zorgt voor heling en herstel. Een behandeling kan plaatsvinden in stilte maar ook is er plaats voor dialoog.

Waar kan het bij helpen?

Er zijn veel klachten die kunnen verbeteren met Cranio, dit kan zijn:  hoofdpijn, stress, rugpijn, nek- en schouderklachten, emotionele problemen, slaapstoornissen,  lusteloosheid, vermoeidheid, burn out, hyperactiviteit, dyslexie, vol of druk hoofd….

Ook kan Cranio veel ontspanning geven in het lichaam bij chronische aandoeningen. Als voorbeeld noem ik hierbij de ziekte van Parkinson of MS.  De aandoening zal er niet van genezen, maar als het lichaam wat soepeler beweegt wordt de kwaliteit van het leven weer een stukje beter! 

Soms kan het gebruik van medicatie hierdoor wat verminderd worden, maar overlegt u dit dan zelf met de arts als blijkt dat het wat beter gaat!

We krijgen ons lichaam maar één keer, we kunnen er lange tijd niet naar luisteren, maar uiteindelijk laat het ons wel weten waar we het tekort gedaan hebben. ​

Wie ben ik?

Ik had nog nooit van Cranio gehoord tot ik twee keer in korte tijd hetzelfde been brak. Hiervan bleef ik lang lichamelijke klachten houden.  Het werd tijd om voor mezelf te zorgen in plaats van steeds maar voor anderen. Door een lange weg van revalideren en herstellen en de weg naar binnen te vinden, heb ik geleerd wat mijn lichaam mij wilde vertellen.
Cranio heeft mij daarbij geholpen. De vreemde ervaring dat als iemand aan mijn hoofd ‘werkte’, ik soepeler kon lopen heeft mij aan het denken gezet. En aan het voelen…

Het heeft mij ertoe gebracht de opleiding voor Cranio Sacraal therapeut te volgen.

Ik ben Angela Velthuis, BIG geregistreerd verpleegkundige en sinds 2015 gediplomeerd Cranio Sacraal therapeut.

Als verpleegkundige wist ik al veel van het menselijk lichaam, maar door deze holistische manier van kijken naar de oorzaak van klachten sta ik nu anders in het leven.  Ik kan cliënten beter begrijpen en ondersteunen.

Ook heb ik ervaren dat Cranio in stervenssituaties mensen kan helpen zich over te geven aan het proces van loslaten. Waardoor de liefde in het hart weer de ruimte krijgt die het verdient.

De invloed van stress

Een van mijn behandelingen richt zich op de Nervus Vagus. Het is onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel en is bedoeld om ons te laten overleven in tijden van stress. Het helpt ons te vluchten bij gevaar maar kan ook maken dat we verstijven van angst. In deze tijden van continue stress en opgejaagd zijn (we zijn ons er vaak niet eens meer van bewust) kan ons stress systeem continu in gespannen staat zijn. Dit kan zich uiten in nek- en rugpijnen,  hoge bloeddruk, overmatig hoesten, last van druk op de oren, oorsuizingen, duizeligheid, prikkelbare darmsyndroom.

Diep in onze buik, tegen de ruggegraat, bevindt zich de Psoas, een spier die veel klachten kan geven bij langdurige stress, zelfs heup- en bekkenklachten en bovenbeensklachten.  Vaak lopen we lang met deze klachten door of zoeken een therapie maar blijven de klachten terugkomen. Met Cranio  is het mogelijk om de psoas te laten ontspannen maar ook om het nervus vagussysteem tot rust te laten komen op de plaatsen waar deze in het lichaam meer aan de oppervlakte komt.

Graag onderzoek ik samen met u de mogelijkheden om meer rust in uw lijf te vinden! 

Algemene info

De behandeling duurt een uur. Het tarief is 75 euro per uur.

Als u aanvullend verzekerd bent kunt u een deel terugvragen bij de verzekering. Het is verstandig om dit van tevoren bij uw verzekering na te vragen.

Ik ben ingeschreven in het Register voor Cranio Sacraal Therapeuten Nederland (RCN)

Chat openen
Kan ik je ergens mee helpen?
Typ hier je vraag, zodra ik weer beschikbaar ben, reageer ik op je app.